Podcast – Big questions pro Harper’s Bazaar

https://harpersbazaar.cz/podcasty/big-questions-o-konstelacich-ktere-pomahaji-lecit-dusi-s-terapeutkou-lenkou-konecnou/

I když jsou konstelace často spojovány s ezoterickými vědami a vybírají si je spíše alternativně smýšlející lidé, Lenka Konečná na ně nedá dopustit. Její teoretický základ vychází z teologie, psychologie a psychoterapie a tyto znalosti pak nejčastěji užívá naráz právě v konstelacích. „Mě osobně konstelace velmi pomohly. Dávají možnost, že se lidé se svým archetypem mohou doslova potka. Dává to mnohem silnější možnost se s ním ztotožnit, než když zůstaneme jen v teoretické rovině. Na druhou stranu také jsem v začátcích neměla moc šťastnou ruku na semináře a konsteláře. Je proto důležité vybírat si kvalitní průvodce,“ říká Lenka Konečná s tím, že konstelace tak mohou být vhodným způsobem, jak se na sebe – a na své problémy – podívat zvnějšku. Upozorňuje však také na to, že u terapií, které pracují s prožitkem, se mohou snadno vysypat kostlivci ze skříně. „Ve chvíli, kdy máte samy sebou co dělat, nedoporučuji nekontrolovatelně otevírat ještě nějaké další třinácté komnaty,“ říká. 

S Lenkou Konečnou probereme fenomén bohyní i z kritického pohledu. Kurzů, které nabádají a učí, jak v sobě objevit vnitřní bohyni, je čím dál víc, množe žen se pasuje do podoby kněžek lásky, a radí ostatním, jak se božstvu také přiblížit. „Máme tu několik známých jmen, které táhnou a mnoho žen chce být jako ony. Na základě kurzů se stanou lektorkami, ale ve chvíli, kdy začnou samy učit, ale nemají ještě další odborné znalosti, tak se to může zvrhnout,“ říká Lenka Konečná. Vysvětluje i to, jak důležité je znát své hranice a pak si pokládat jednoduchou otázku, která vás vším provede jako kompas.

Lenka Konečná
Jsem vztahová terapeutka. Původně jsem vystudovala teologii a religionistiku, což se projevuje v mé snaze propojovat konstelace a systemiku s archetypy, mýty a rituálem. S klienty pracuji jak na individuální úrovni, tak i skupinově při malých seminářích. Konstelace považuji za úžasnou metodu nejen pro terapii, ale i pro poznání sebe sama. Můj příběh si přečtěte zde >>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů